неділя, 29 вересня 2019 р.

27 ВЕРЕСНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ

З найдавніших часів люди вирушали в подорожі з метою пізнання світу й відкриття нових територій, з торгівельними, дипломатичними, військовими, релігійними та іншими місіями. Слово «туризм» походить від французького “tourisme” – прогулянка, подорож – подорожі у вільний час пов’язані з від’їздом за межі постійного проживання і один з видів активного відпочинку, який поєднує відновлення продуктивних сил людини з оздоровчими, пізнавальними, спортивними та культурно-розважальними цілями.  У таку подорож  вирушили учні разом із класними керівниками Пикуловицького НВК. 
Перша зупинка  - це водоспад Шипіт. Водоспад Шипітодне з семи природних чудес Українинайкрасивіший водоспад Закарпаття, розташований на північних схилах гірського масиву Боржавських полонин біля підніжжя гори Гимба, що у селі Пилипець Міжгірського району. Водоспад причаровує всіх своєю незвичайною природною красою. З підземного джерела на горі Великий Верх (1598м) починає свій шлях униз мальовничою ущелиною невеликий потічок Плошанка. Падаючи численними мальовничими каскадами з 14-ти метрової висоти кришталево чиста вода розбивається об каміння утворюючи міріади діамантових краплинок, що переливаються дивовижними барвами у променях карпатського сонця.
Друга зупинка – реабілітаційний центр бурого ведмедя «Синевир» знаходиться в Закарпатській області. Це єдиний такого роду центр в Україні. Сюди привозять ведмедів, з якими погано поводилися попередні господарі. Ведмедів вчать пристосовуватися до природних умов життя. Це місце вразить будь-якого туриста і нікого не залишить байдужим.
     Третя зупинка – озеро Синевір. Озеро Синевир є найбільшим і найглибшим високогірним озером України. Розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Озеро утворилося внаслідок перекриття гірського потоку кам'янистими породами після землетрусу 1011 тисяч р. тому. Площа водного плеса становить 4-5 га, його глибина — 8-10 м (найбільша глибина сягає 22 м). Вода в озері — чиста, прозора. Тут водиться форель, а також гольян та рак річковий.  Посередині розміщений острівець, який нагадує зіницю ока. Тому в народі Синевир називають "Морським Оком". На невеликому півострові озера стоїть 13-метрова дерев'яна композиція "Синь і Вир": кажуть, тут був убитий пастух Вир, якого кохала графська донька Синь, — саме її сльози після загибелі коханого стали озером.



















Немає коментарів:

Дописати коментар